Caracterizarea unui personaj
PERSONAJUL LITERAR – reprezintă instanța narativă dintr-un text literar (narativ sau dramatic), produs al imaginației autorului care participă la acțiune și prin intermediul căruia, autorul își transmite propriile gânduri, emoții, idei către cititor.
ETAPE ÎN REDACTAREA CARACTERIZĂRII UNUI PERSONAJ:
- Precizarea operei din care face parte personajul și statutul pe care îl ocupă (principal/ secundar, pozitiv/negativ);
- Precizarea modalităților de caracterizare:
-procedee de caracterizare directă: realizată de narator, de alte personaje sau de personajul insuși(autocaracterizare);
-procedee de caracterizare indirectă: faptele, relațiile cu celelalte personaje, limbajul folosit, vestimentația și, uneori, chiar și numele personajului.
- Precizarea unei valori personale comune cu una a personajului caracterizat
SUGESTIE DE REZOLVARE :
PERSONAJUL LITERAR – reprezintă instanța narativă dintr-un text literar (narativ sau dramatic), produs al imaginației autorului care participă la acțiune și prin intermediul căruia, autorul își transmite propriile gânduri, emoții, idei către cititor.
Personajul……………(numele lui) din opera…………(titulul operei), scrisă de………………..(numele autorului) este personaj (principal/secundar), fiind conturat în text (atât prin mijloace directe, cât și indirecte de caracterizare sau prin mijloace directe de caracterizare/mijloace indirecte de caracterizare).
Caracterizarea directă se realizează prin……… (portret fizic, făcut de narator/de alte personaje/prin autocaracterizare și/sau portret moral, făcut de narator/de alte personaje/prin autocaracterizare):…………………………………..(pentru fiecare modalitate de caracterizare prezentă în text se va indica un citat reprezentativ).
Ca modalități de caracterizare indirectă se remarcă:…………………. (se vor enumera toate modalitățile de caracterizare indirectă prezente în text: comportament/limbaj/mediu/vestimentație/nume etc.).
Comportamentul…………….. (citate din text) sugerează…………………… (ce trăsătură de caracter sugerează fiecare citat în parte).
Prin limbaj………………………..(citate din text) este scoasă în evidență………………….. (ce trăsătură de caracter sugerează fiecare citat).
Mediul în care trăiește personajul ……………………(citate din text) trimite la……………… (ce trăsătură de caracter trimite mediul în care trăiește personajul). Vestimentația………………….(citate din text) conturează ………………….(ce trăsătură de character conturează vestimentația). Prin intermediul numelui, autorul dorește să atragă atenția asupra…………………. (asupra cărei trăsături de caracter dorește autorul să atragă atenția prin intermediul numelui).
Prin urmare, personajul……………….(numele lui) are ca trăsătură dominantă de caracter…………………., care încadrează personajul într-o tipologie umană, cea a …………….(exemple de tipologii umane: aventurierul, omul înțelept, avarul (arivistul (parvenitul), curajosul, intelectualul, obsedatul, tânărul în devenire, copilul universal etc.
O trăsătură pe care o pot identifica atât în caracterul personal, cât și în personalitatea personajului analizat este………………………………, deoarece………………………….. .