Cum redactez o notă de jurnal

Cum redactez o notă de jurnal? Model

5/5 - (24 votes)

Cum redactez o notă de jurnal? Model.

Redactează o pagină de jurnal, de cel puțin 150 de cuvinte, în care să relatezi o întâmplare din timpul unei excursii cu clasa/ familia, incluzând cel puțin o secvență descriptivă de minimum 30 de cuvinte. Data redactării jurnalului este 6 august 2023.

6 august 2023

(data)

Dragul meu jurnal,

(formulă introductivă)

 

(INTRODUCERE)Știu că a trecut ceva timp de când nu te-am mai ținut la curent cu viața mea, însă de curând m-am întors din Bulgaria, unde am fost cu familia mea și trebuie să-ți povestesc experiența mea din această călătorie.

(CUPRINS)Drumul a fost lung și obositor, dar în același timp și distractiv pentru că eu și familia mea aveam obiceiul de a juca tot felul de jocuri pe drum tocmai pentru ca timpul să treacă mai repede. Preferatul meu se numește „Ce încape într-o valiză?”. După șase ore am ajuns în resortul în care ne închiriasem camerele. Hotelurile erau înconjurate de copaci înalți, iar printre ele se strecurau străduțe înguste, pitorești. Încă de la început am rămas surprins de peisajul feeric, însă oboseala își spunea cuvântul așa că ne-am decis ca în prima zi să ne odihnim și să ne încărcam bateriile pentru următoarea zi așa că nu am părăsit hotelul.

(SECVENȚĂ DESCRIPTIVĂ) În cea de-a doua zi  am plecat spre plajă să prindem răsăritul. Ce poate fi mai suav, mai gingas, mai cromatic decat un rasarit de soare? Cu atât mai mult dacă îl privești de la malul marii? Atunci, tabloul devine perfect. Nu a fost simplu sa ma trezesc la ora 5.00, însă știam că va merita. La 5.40 eram pe plaja. Nu era nimeni in jur. Noaptea nu-si ridicase valul, iar adierea brizei era mai puternica decat de obicei. Un tremurat usor mi-a zguduit trupul. Era efectul racorii combinate cu emotiile primului cadru de acest fel. M-am asezat pe nisipul inca umed, pregatita sa asist la nasterea unei noi zile. Nu-mi puteam desprinde ochii de la linia orizontului, locul unde cerul se contopeste cu marea. Devenea din ce in ce mai stralucitoare. Imensitatea apei albastre si clare m-a facut sa realizez cat sunt de insignifianta. Si totusi ma simteam atat de bine! Ușor, ușor, în depărtare, începea să se zărească un punct roșiatic care se mărea din ce în ce mai mult, devenind o minge de foc pe cerul senin. Ziua aceea am ales să o petrecem pe plajă, să ne bucurăm de razele soarelui și de valurile liniștite ale mării.

În următoarea zi am stabilit încă de acasă că vom vizita Castelul Reginei Maria de la Balcic. Nu aveam cum să ratăm acest obiectiv turistic înțesat de istorie și cu iz medieval. Ajunși acolo, am găsit cu greu un loc de parcare. O grămadă de oameni veniseră să viziteze reședința de suflet a Reginei Maria. La casele de bilete erau cozi interminabile, însă ne doream prea tare să vizităm castelul și grădina botanică așa că am așteptat nerăbdători să luăm biletele.

(SECVENȚĂ DESCRIPTIVĂ) Balcicul este un oras pitoresc aflat pe Coasta de Argint a Mării Negre, un oraș care a fermecat-o pe Regina Maria aceasta construind aici un complex regal, împrejmuit de grădini de crini și trandafiri, presărate cu simboluri și citate în slavonă si arabă, cu terase de piatră, un turn asemeni unui minaret și o mică biserică. Palatul Reginei Maria este înconjurat de case vechi de vilegiatură, proiectate de arhitecti români. Este compus din mai multe cladiri rezidentiale, raspandite pe un domeniu de cateva hectare. , Cladirea principala este de fapt o vila cu pereti albi, tigla rosie si un minaret ce se ridica semet spre cer, pentru a privi marea, cladirea preferata a Reginei Maria. Timpul petrecut prin grădinile de trandafiri și prin încăperile casteluluii m-au făcut să simt că m-am întors în timp, pe vremea prințeselor și a cavalerilor.

(SECVENȚĂ NARATIVĂ) Tot acest peisaj mirific, coborât parcă din basme, a fost completat de un eveniment ce s-a desfășurat în grădina cu crini. În timp ce eu admiram împreună cu mama zecile de specii de crini, care mai de care mai parfumați și mai colorați, lângă noi un domn foarte elegant și vizibil emoționat s-a așezat într-un genunchi și cu vocea tremurândă și-a cerut în căsătorie aleasa inimii. Toți cei din jur au pornit un ropot de aplauze și i-au felicitat pe tineri. Când a venit momentul ca domnul să îi ofere fetei inelul, din cauza emoțiilor, l-a scăpat pe jos. Bărbatul a căutat minute bune inelul, însă era de negăsit. Ne aflam într-o grădină plină cu flori și verdeață, abia dacă puteai vedea unde calci. După minute bune de agitație, fratele meu mai mic, care alerga printre crini după un fluture spune:

-Ia uitați ce am găsit!

În mâna lui strălucea puternic în razele soarelui inelul buclucaș. Toată lumea a răsuflat ușurată! Inelul fusese găsit spre bucuria celor doi tineri.

Și uite așa, dragul meu jurnal, am avut parte de o călătorie de vis pe meleagurile reginei și am asistat și la o cerere în căsătorie, care în final, datorită fratelui meu, s-a încheiat cu bine.

(ÎNCHEIERE) Acum trebuie să te las, am de făcut o compunere pentru ora de limba și literatura română cu titlul „Călătorie în timp”, însă voi reveni pentru a-ți povesti și alte întâmplări minunate.

Pe curând!

(formula finală)

Distribuie

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email

Articole similare: