Crezi că cititul este important în formarea ta? Scrie un text argumentativ, de minimum 150 de cuvinte, în care să susții răspunsul la întrebarea de mai sus, valorificând experiența ta personală/ de lectură.
În scrierea textului, vei avea în vedere:
-formularea unei opinii;
-prezentarea a două argumente care să susțină opinia formulată;
-enunțarea unei concluzii;
-utilizarea corectă a conectorilor în argumentare;
Punctajul pentru compunere se acordă astfel:
- conținutul compunerii – 12 puncte;
- redactarea compunerii – 8 puncte (marcarea corectă a paragrafelor – 1 punct; coerența textului – 1 punct; proprietatea termenilor folosiți – 1 punct; corectitudinea gramaticală – 1 punct; claritatea exprimării ideilor – 1 punct; ortografia – 1 punct; respectarea normelor de punctuație – 1 punct; lizibilitatea – 1 punct).
Notă! Compunerea nu va fi precedată de titlu sau de motto. Punctajul pentru redactare se acordă doar în cazul în care compunerea are minimum 150 de cuvinte și dezvoltă subiectul propus.
(DEFINIREA SUBIECTULUI ABORDAT)
Lectura reprezintă o modalitate inedită de a pătrunde în noi lumi și de a lua parte la aventuri pe care numai în universul cărților le putem trăi. Pe lângă șansa de a ne pune în pielea personajelor și de a da frâu liber imaginației, lectura are multe alte avantaje care contribuie la formarea personalității unui individ.
(PRIMUL ARGUMENT+EXEMPLU)
În primul rând, lectura constantă, de la vârste fragede, îi ajută pe copii să dezvolte un vocabular variat și totodată le îmbunătățește abilitatea de a citi cursiv. De asemenea, cei mici intră în contact cu noi lumi, fie ele fantastice sau similiare cu realitate, descoperind astfel personaje diverse, învățând de la acestea principii și valori morale pe care le vor aplica în viața reală. Exemple în acest sens sunt clasicele poveștile ale lui Creangă care au animat universul fiecărui copil, precum „Fata babei și fata moșneagului”, „Scufița Roșie”, „Capra cu trei iezi” sau „Ursul păcălit de vulpe”. Din acestea copiii desprind sfaturi și învățături care le vor fi de folos ca viitori adulți.
(AL DOILEA ARGUMENT+EXEMPLU)
În al doilea rând, în cazul adolescenților sau adulților lectura atinge un alt nivel de înțelegere, temele abordate având un substrat psihologic care contribuie la aprofundarea anumitor probleme de viață sau conturează viziunea individului asupra lumii, oferind răspunsuri la anumite contexte din viața de zi cu zi. Raportându-mă la experiența mea de lectură, îmi amintesc de lectura romanului „Singur pe lume” de Hector Malot, o lectură care mi-a marcat adolescența prin complexitatea de sentimente pe care mi-a produs-o povestea lui Remi. „Singur pe lume” este povestea unui orfan care trece prin multe suferințe până când reușește să-și regăsească familia. În urma lecturii acestei povești am înțeles cât de important este să-ți apreciezi familia și să te bucuri de fiecare moment petrecut alături de cei dragi.
(CONCLUZIE)
În concluzie, lectura contribuie la formarea personalității unui individ, atât la nivel personal, prin conturarea laturii afective, emoționale și creative, cât și la nivel profesional, prin faptul că dezvoltă vocabularul și inteligența.